Reglerne for at opnå dansk statsborgerskab er ikke nemme at forstå, derfor har vi samlet nogle generelle spørgsmål som vi tit bliver spurgt om, og som vi håber kan hjælpe dig i din rejse til dansk statsborgerskab. For mere specifik information om de nye regler (fra juni 2021) om dansk indfødsret, læs her.
Der er forskellige regler afhængigt af for eksempel dit nuværende statsborgerskab eller dit fødselssted. De fleste af vores FAQ her på siden er rettet mod udenlandske statsborgere. Hvis du er nordisk statsborger, tidligere dansk statsborger, eller Dansksindet sydslesviger så er der særlig regler for jer. Du kan læse mere om dem på UIMs hjemmeside.
Hvis du ikke kan finde dit spørgsmål her, kan du blive medlem af Facebook gruppen Dansk statsborgerskab – tålmodighed påkrævet hvor tusindvis af mennesker deler deres viden. Når du anmoder om medlemskab, husk venligst at svare og acceptere gruppens regler, for at din anmodning kan godkendes af Admin-teamet, tak.
Tillykke med optagelsen på lovforslaget!
Næste skridt er endnu en (forhåbentlig stille) ventetid indtil lovforslaget bliver fremsat i Folketinget, hvor det er nu et krav at man er fortsat “tilknyttet arbejdsmarkedet” på det tidspunkt. Man er “fortsat tilknyttet arbejdsmarkedet” hvis man er i arbejde mindst 15 timer om ugen i en uopsagt tidsubegrænset stilling, eller hvis du på anden måde kan dokumentere, at du er i og fremover forventer at være i arbejde. Du kan også opfylde kravet, hvis du er lønmodtager i en tidsbegrænset stilling, hvor der fortsat er en vis del af ansættelsesperioden tilbage; eller du er selvstændig erhvervsdrivende.
Ifølge en opdatering på UIMs hjemmeside den 14. september 2023, opfylder man ikke kravet om at være tilknyttet arbejdsmarkedet, hvis man arbejder som vikar i et vikarbureau eller arbejder i en virksomhed, som er under likvidation, tvangsopløsning, har anmeldt betalingsstandsning eller er under konkurs, m.v.
Alle øvrige krav skal desuden fortsat være opfyldt frem til loven bliver vedtaget af Folketinget. For et april lovforslag, sker det i juni måned. For et oktober lovforslag, sker det i slutning af december måned. (Et folketingsvalg kan betyde at et lovforslag bliver udskudt.)
I mellemtiden skal du fortsat opfylde samtlige krav, inkl. det om vandelskrav/ strafbare forhold, hvor karenstidsgivende bøder, forfalden gæld til det offentlige, modtagelse af mere end 6 måneders dagpenge eller modtagelse af kontanthjælp eller anden ydelse efter lov om aktiv socialpolitik kan få dig fjernet fra lovforslaget igen.
Frem til din deltagelse i en grundlovsceremoni, skal du desuden fortsat opfylde vandelskravet i forhold til kriminalitet, herunder karenstidsgivende færdselsbøder.