Ord betyder noget

“Jeres mangfoldighed er en styrke for det danske samfund.”
“Vi har brug for, at den politiske verden afspejler hele det danske samfund.”

Selvom størstedelen af Folketingets formands Henrik Dam Kristensens tale ved statsborgerskabsdagen var imødekommende, informativ og positivt, så hører de deltagende nye statsborgere mest den “gave-tankegang”, som efterhånden er så udbredt når der tales om statsborgerskab:

Så kan I tale med nogle af de politikere, som har givet jer dansk indfødsret

– Henrik Dam Kristensen

En af vores medlemmer, David Breuer, deltog i søndags og sendte efterfølgende dette Ritzau-billede til os med bemærkningen: Ser jeg reserveret nok ud med henblik på at der i talen igen nævnes den “gave” vi har fået? 😏

Et billede af deltagere til statsborgerskabsdag 2022 som sidder og lytter. De fleste er fine klædt, og mange holder dannebrog
Kilde: Ritzau

Det er David, der ses i forreste række yderst til venstre, lidt skjult bag blomsterne.
Han er ikke den eneste deltagende, der var ked af at skulle høre om “gaven”.
Hele talen kunne tidligere læses på Folketingets hjemmeside, men er desværre fjernet nu.

Foreningen mener, at “Statsborgerskab er en gave” efterhånden er et forslidt udtryk. Synonym for “gave” er “foræring” – og hvis der er én ting man ikke gør i Danmark, så er det det at forære det danske statsborgerskab til nogen. Ansøgerne har i den grad også gjort en indsats for at opnå statsborgerskab. Det burde anerkendes og stå for sig selv på sådan en festdag.

Gave-retorikken bekræfter bare også den vilkårlighed vi ser: Det er ikke retligt defineret, hvem der får en “gave”. Det udvælger man – altså politikerne – nærmest efter forgodtbefindende. Der er fortsat meget vi kan arbejde for at ændre.