En mail til kommunerne

Vi har skrevet en mail til alle 98 kommuner i Danmark i forhold til oktoberlovforslaget som bliver fremsat i dag, den 2. februar. Folk som er på lovforslaget har ventet i mange år for deres statsborgerskab, og folketingsvalget i oktober 2022 betød at de skal vente endnu længere. Derfor håber vi på at alle kommuner anerkender det, og afholder deres grundlovsceremonier så tidligt som muligt.

I brevet har vi bedt kommunerne om at udfylde en oversigt med datoerne til deres planlagte grundlovsceremonier. Nogle kommuner har valgt at dele informationen med os, og du kan finde oversigten under spørgsmålet “Hvornår er grundlovsceremonien?” på vores FAQ side. Hvis din kommune er ikke på listen, hold øje med deres egen hjemmeside for information om ceremonien (husk at du kan som udgangspunkt kun deltage i grundlovsceremonien afholdt af den kommune hvor du bor).


Kære Kommuner

Fair Statsborgerskab! er en forening, der hjælper mange tusinde ansøgere om dansk statsborgerskab med rådgivning og vejledning. Det sker via vores hjemmeside, i vores Facebook-gruppe med over 9000 medlemmer og i direkte personlige eller online møder med borgerne.

Grundet Folketingsvalg sidste år blev oktoberlovforslaget om indfødsrets meddelelse udskudt. Nu bliver det fremsat den 2. februar med ikrafttrædelse den 1. april 2023. Vi ved, at ministeriet allerede har informeret jer herom.

Jf. bekendtgørelsen skal der holdes mindst én grundlovsceremoni i perioden fra den 1. maj til den 1. august. For at hjælpe de berørte borgere – der i forvejen har ventet længe på at kunne opnå statsborgerskab og som typisk har indgivet deres ansøgning tilbage i 2020 – vil vi gerne på foreningens hjemmeside og i vores Facebook gruppe dele en oversigt over samtlige grundlovsceremonier i landets 98 kommuner.
Vi har gjort det nemt for jer med en formular, som I kan udfylde med den planlagte dato og tidspunkt for ceremonien, samt den satte tilmeldingsfrist.

På forhånd mange tak. Informationen vil hjælpe mange af de berørte borgere og forhåbentligt også mindske antallet af mails eller opkald til jer. 

Vi vil samtidigt bede jer om at holde grundlovsceremonien så hurtigt som muligt efter loven træder i kraft, gerne allerede i løbet af maj måned. Udover at det vil skabe mange glade borgere i jeres kommune, vil det hjælpe dem, der har børn som bipersoner på deres ansøgninger, som snart fylder 18 år.

Vi er altid åbne for en dialog, og I er velkomne til at kontakte os, hvis I har spørgsmål.

Med venlig hilsen

Bestyrelsen af Fair Statsborgerskab!